Hírek

Bihar-kutatás szakmai nap Berettyóújfaluban

Idén második alkalommal került megrendezésre a tudományos Bihar-kutatásért konferencia. Az eseménynek a Bihari Múzeum adott otthont, és országszerte ismert kutatók tartották meg előadásaikat.

Kállai Irén múzeumigazgató nyitó szavainak legfontosabb mondanivalója a cselekvésre és kutatásra való felhívás volt, melyben elsőrendű fontosságú a globális gondolkodás és a lokális cselekvés összehangolása. Az előadások sorát Dr. Papp Klára (Debreceni Egyetem) nyitotta, aki ismertette a történelmi Bihar vármegye kutatási programját a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében. Ezután Dr. Szabadi István levéltárigazgató (Tiszántúli Egyházkerület Levéltára, Debrecen) avatta be a hallgatóságot a régió levéltárában lévő, Bihari református egyháztörténeti dokumentumok tartalmába.

A levéltári ismertető után Dr. Lovass Kiss Antal (Deberceni Egyetem, Néprajzi Tanszék) számolt be egy aktuális kutatási programról, melynek témája volt a XXI. század eleji migrációs jelenségek az ártándi határátkelő térségében. Szemmel láthatóan ez az előadás érintette meg legjobban a hallgatóságot, hiszen friss eredményeket tárt fel, és sokakat érintő kérdéseket válaszolt meg.

Az ebédszünet után a biharkutatas.hu honlap fejlesztéséről számolt be Kolozsvári István etnográfus, majd az elhangzottakkal kapcsolatos szakmai vita következett. A vitában sok kérdés, megoldandó probléma és ötlet hangzott el, többek között a szakszerű kutatás szerepe, a különböző egyesületek, hivatalok és tudományos műhelyek összefogásának megerősítése, és a fiatalok kutatásba történő bevonása.

A konferencia tehát aktuális problémákat vetett fel, a kor kihívásaira keresve a válaszokat. A hallgatóság elégedetten és új tudással gazdagodva hagyhatta el a konferencia helyszínét, a Bihari Múzeum előadótermét.

Csarkó Imre

A rendezvényen készült képeket ide kattintva nézheti meg!

Megjelent a Bihari Múzeum honlapján 2012.11.23-án.