Bihari Diéta

1996-ban dr. Matolcsi Lajos azzal a céllal indította el a Bihari Diéta sorozatot, hogy legyen egy olyan tudományos-ismeretterjesztő konferencia, amely Biharral, a bihari tájjal, az itt élő emberekkel foglalkozik és különböző tudományágak kutatási eredményei alapján kerülnek bemutatásra mindezek a kérdéskörök.

Az alapító által megálmodott rendezvény immár VIII. ülésszakát rendezte 2011 novemberében. A folytonosságot, értékteremtést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szervezők személye változott, de a kitűzött célok nem.

2007-től a Bihari Múzeum és civil szervezeti, valamint a Parola Közhasznú Egyesület látja el a szervezői feladatokat, karöltve más civil szervezetekkel. A kétévente megrendezésre kerülő ülésszakok biztosítják, hogy a saját lakóhelyük, környezetük után érdeklődő bihariak, valamint a vidék iránt érdeklődők szakemberektől hallják és olvassák a legújabb, legfrissebb kutatási eredményeket.

A Bihari Múzeum munkatársainak és a közreműködő civil szervezeteknek a jövőben is az a célja, hogy a Bihari Diéta sorozat megmaradjon értékőrző és értékteremtő kulturális, tudományos fórumnak, amely teljes mértékben szűkebb hazánk, régiónk, településeink megismerését segíti elő, illetve megjelenést biztosít azon kutatók, szakemberek számára, akik számára Bihar múltja szolgáltatja a fő kutatási területet.

Bihari Diéta I.

Bihari Diéta II.

Bihari Diéta III.

Bihari Diéta IV.

Bihari Diéta V.

Bihari Diéta VI–VII.