Hírek

Elhunyt dr. Gazdag István, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy 2017. április 8-án, életének 84. esztendejében elhunyt dr. Gazdag István, volt levéltár-igazgatónk. Temetése 2017. április 28-án 11 óra 30 perckor lesz a Debreceni Köztemető 1. számú ravatalozójában. Tovább>>

Megjelent az Új Nézőpont évnegyedes online folyóirat IV. évfolyamának 1. száma

Megjelent az Új Nézőpont évnegyedes online folyóirat IV. évfolyamának 1. száma.

Kívánunk Önöknek tartalmas olvasást!

Elhunyt Prof. Dr. Süli-Zakar István

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Prof. Dr. Süli-Zakar István. A Bihar-kutatás szerkesztősége vigasztalódást kíván a gyászoló családnak.

http://kmf.uz.ua/hu/gyaszol-magyar-foldrajztudomany/

Kutatható az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának online GULÁG felülete

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában a Gulág Emlékbizottság támogatásával folyó forrásfeltáró kutatások eredménye az „EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza? című tematikus honlap, amely a 2017. február 27-ei projekt-bemutató rendezvényen került bemutatásra a résztvevőknek, és azt követően lett elérhető a kutatók és az elhurcolt családtagjaik adatait keresők számára. A projektben részt vevő hajdú-bihari levéltárosok munkájának köszönhetően adatbázisok, forrásgyűjtemény és egy virtuális kiállítás áll a rendelkezésére mindazoknak, akik az online felületre látogatnak.
 
 

„EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt a 2017. február 27-én 10 órától, a levéltár Komoróczy György termében tartandó projekt-bemutató rendezvényére.
 

 meghivo_gulag_s

Megjelent az Új Nézőpont évnegyedes online folyóirat III. évfolyamának 3-4. száma

Megjelent az Új Nézőpont évnegyedes online folyóirat III. évfolyamának 3-4. száma.

2016_3-4

Kívánunk Önöknek tartalmas olvasást!

Bihari Diéta X. – konferencia-felhívás

2017 novemberében a Bihari Diéta szervezőbizottsága immár tizedik alkalommal rendezi meg a bihari térség egyik legismertebb tudományos szimpóziumát.

A szervezők várják mindazon kutatók jelentkezését, akik szeretnének a jubileumi rendezvényen előadni.

A részletes felhívást itt olvashatják: konferencia_felhivas_bd_2017

Mezei virágok – Költő Nagy Imre verses kötete

Költő Nagy Imre sárrétudvari költő születésének 120. évfordulója alkalmából jelentette meg Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata és a Berettyó Kulturális Központ˗Bihari Múzeum Mezei virágok címen a költő legújabb verseskötetét. A gyűjtemény anyaga az a „pepita füzet”, amit 2013-ban ajándékozott a múzeumnak egy lelkes irodalomszerető paksi család. A költő lánya úgy emlékezett erre a füzetre, hogy a végrehajtó vitte el apjától a 30-as években. A megtalált füzet olyan verseket tartalmaz, amelyek a korábban kiadott kötetekben még nem jelentek meg, csak folyóiratokban még a költő életében. Ezek a versek kiegészülnek a Kaszacsengés című kéziratos füzet tartalmával. Ezt a füzetet Nagy Imre ajándékozta Sípos Károly papköltőnek, amelyben a költő illusztrációi is megtalálhatók. Ezek a ceruzarajzok a kiadott verseskötet címlapján és a versek mellett megtalálhatók. A Mezei virágok címet a költő adta az egyszerű iskolai füzetbe szerkesztett gyűjteményének, amely utal a versek témájára is. Nagy Imre magát a pórok költőjének tartotta, verseiben a bihari táj és a bihari emberek krónikása kívánt lenni. Műveiben egy nehéz sorsú parasztember és közösségének élete rajzolódik ki.

A kiadványt Szémánné Veres Gabriella irodalmi muzeológus, a Bihari Múzeum munkatársa, rendezte sajtó alá.

A megjelent kötetről bővebb tájékoztatást a múzeum munkatársai tudnak nyújtani.

Bihar-kutatás 2016 konferencia beharangozó az Újkor.hu-n

Az Újkor.hu szerkesztősége egy részletes beharangozó keretében ajánlja az olvasók figyelmébe a pénteken (2016. november 25.) megrendezésre kerülő Bihar-kutatás 2016 konferenciát. A részletes ajánlót itt olvashatják.

Meghívó a 43. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokra

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt a 43. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokra, melyet 2016. november 15-én és 16-án – Debrecenben és Földesen – rendez, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

Bihar-kutatás 2016 – Az Észak-alföldi régió városainak szocialista kori története

2016. november 25-én 10 órától a Bihari Múzeum ad otthont a Bihar-kutatás 2016 – Az Észak-alföldi régió városainak szocialista kori történte című konferenciának. A Bihari Múzeum, a budapesti Legenda Közművelődési Egyesület és a Parola Közhasznú Egyesület közös szervezésében megvalósuló rendezvény olyan kérdésekkel kíván foglalkozni, amelyek manapság népszerű kutatási témának számítanak. Az 1945–1989/1990 közötti időszak történettudományi vizsgálata, ezen belül is a szocialista kori városokkal foglalkozó munkák száma az utóbbi időben jelentősen gyarapodott, azonban ezek zömmel szociológiai vagy politikatörténeti megközelítésűek, és országos vagy települési perspektívából szemlélik a korszakot. Jelen konferenciával egy új, köztes nézőpontot próbálnak a szervezők megmutatni: egy földrajzi régió, az Észak-Alföld szocialista kori történetét veszik górcső alá a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom- és várostörténeti jellegű előadások segítségével.A konferencia keretében egyebek között szó esik a második világháború utáni közigazgatási változásokról, a Debreceni Egyetemen történt átmenetről, Jászberény iparosításáról, Berettyóújfalu társadalmi változásairól és a borsi káposzta felvirágzásáról is.

A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a Bihari Múzeum Nagytermében 2016. november 25-én 10 órakor. Bihar_kutatas_2016_meghivo

Megjelent az Új Nézőpont III. évfolyam 2. száma

Kedves Olvasóink!

Megjelent az Új Nézőpont évnegyedes online folyóirat III. évfolyamának 2. száma.

Kívánunk Önöknek tartalmas olvasást!

Honismereti Pályázat 2016

A Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára írott forrásokon alapuló dolgozatok készítésére hirdet pályázatot Bihar és Hajdú vármegyék, Hajdú-Bihar megye és településeikre vonatkozóan, honismereti-helytörténeti témákban, eddig még nem publikált és más pályázatra (például: OTDK) be nem adott anyaggal.

További információk: ITT

MNM Régészeti Adatbázis – bihari vonatkozásokkal

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisának célja a kutatás, az oktatás és a tanulás támogatása. Az adatbázis az ARIADNE program keretében valósult meg, amely 16 ország 24 régészeti és örökségvédelmi intézményét tömöríti. Az ARIADNE célja a meglévő régészeti adat-infrastruktúrák (főleg szürke irodalom) integrálása annak érdekében, hogy az érdeklődők egy egységes rendszeren keresztül, új technológiák bevonásával juthassanak hozzá az egyébként szétszórt régészeti adatokhoz. Az adatbázist böngészve több bihari településre vonatkozóan találhatunk adatokat. Az adatbázist itt érhetik el.

Bevonulás Erdélybe, 1940

A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára által 2015 szeptemberében megjelentetett, Molnár András levéltár-igazgató és Dr. Szabó Péter hadtörténész által készített, „Zalai honvédek Erdélyben. Dokumentumok a magyar királyi 9. honvéd önálló gyalogdandár mozgósításáról és észak-erdélyi bevonulásáról, 1940” című dokumentumkötet a szöveges források mellett az egykori résztvevők korabeli amatőr fényképfelvételeit adja közre, összesen 246 darabot. E könyv kiegészítéséül, a kötetből terjedelmi vagy egyéb okokból kimaradt, forrásértékű fotókból készült egy virtuális kiállítás, mely 19 egykori Zala megyei tiszt és honvéd 146 darab eredeti fényképét tartalmazza. A virtuális kiállítás fotóanyagának jelentős része Bihar vármegyéhez köthető, amelyet itt tekinthetnek meg.

120 éve történt Bihar vármegyében

Díszközgyűlés Magyarország ezeréves fennállásának alkalmából

 

Hazánk ezeréves fennállásának alkalmából országszerte megemlékezéseket, ünnepségeket tartottak, és sorra állították a turulmadaras emlékműveket. Nem történt ez másképp az ország egyik legősibb vármegyéjében, Biharban sem, ahol a törvényhatósági bizottság 1896. május 12-én tartotta ünnepi díszközgyűlését Nagyváradon; és a vármegye legelső központjában, a Bihar településen található földvárban avattak emlékoszlopot, melynek a tetején turulmadár volt látható, csőrében karddal. Az emlékmű 1919-ben, még a trianoni békediktátumot megelőzően eltűnt.

A cikk folytatását itt olvashatják.

 

Kisfilm a Kiadványszerkesztői Konferenciáról

Az Országos Honismereti Szövetség, a Hajdú-Bihar megyei és Debreceni Honismereti Egyesület és a Berettyó Kulturális Központ közös szervezésében került megrendezésre 2016. április 22-24. között Berettyóújfaluban a Kiadványszerkesztői Konferencia. A három nap eseményeit összefoglaló kisfilmet itt tekinthetik meg.

Interjú Török Péterrel a biharkutatas.hu kapcsán

Az Újkor.hu szerkesztősége interjút készített Török Péterrel, a szerkesztőség egyik tagjával, a biharkutatas.hu oldal terveiről. Az interjút itt olvashatják.

Megjelent a harmadik évfolyam 1. száma

Kedves Olvasóink!

Örömmel tudatjuk, hogy az Új Nézőpont évnegyedes folyóirat III. évfolyamának 1. száma a mai naptól elérhető a http://ujnezopont.biharkutatas.hu -n.

Kívánunk Önöknek tartalmas olvasást!

Megújul a Rhédey-kastély Zsákán

A Rhédey-kastély felújításáról, a jövőbeni tervekről itt olvashat bővebben a kedves érdeklődő.

Új lap - 1

     HU EN RO

2017. május
h k s c p s v
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archívum

Statisztika

Összes látogató: 20220